VÅR BEHANDLING

VÅR BEHANDLING

Svartnäsgården erbjuder som grund en professionalisering av tolvstegsprogrammet. Vi erbjuder också andra metoder som Socialstyrelsen rekommenderar för behandling av missbruk/beroende, du kan läsa mer om det nedan.

MÅLGRUPP

Män med missbruks- och/eller beroendeproblematik.

ÅLDER

21 – 60 år.

 

KBT
Kognitiv beteendeterapi

På Svartnäsgården är KBT vår centrala metod för förändringsarbete. KBT fokuserar på att förstå och påverka de tankar och beteenden som kan leda till problem och hindra välmående. Våra KBT-terapeuter har långvarig erfarenhet av förändringsarbete i den privata och offentliga sektorn och KBT är vår främsta drivkraft i behandlingen då den får verka sida vid sida med vår professionalisering av tolvstegsprogrammet. 

Med KBT hjälper vi våra klienter att skapa strategier för att möta sin beroendesjukdom och andra utmaningar som livet erbjuder på ett sätt som är anpassat efter deras specifika behov.

  • Identifiering av tankemönster: Vi hjälper klienter att identifiera omedvetna negativa tankemönster som kan påverka deras välbefinnande.
  • Beteendeförändring: Med stöd från våra terapeuter arbetar klienterna med att ersätta negativa beteenden med positiva vanor som främjar långsiktig återhämtning.
  • Återfallsprevention: Vi fokuserar på att ge klienterna verktyg för att hantera riskfaktorer och minimera risken för återfall genom att utveckla en hållbar återhämtningsplan.

Tolvstegsprogrammet 

En professionalisering

I professionaliseringen av tolvstegsprogrammet jobbar du som klient tillsammans med klientgrupp som vägleds av utbildade terapeuter med lång erfarenhet. Du får i grupp och enskilt uppgifter kopplade till tolvstegsprogrammet och får lära dig hur du ska kunna omsätta alla steg praktiskt i ditt liv för att finna en varaktig nykterhet/drogfrihet.

Tolvstegsprogrammet är en beprövad modell som enligt forskningen ger de bästa behandlingsresultaten. Vi anser att metoden fortfarande, utan jämförelse, är den bästa för ett drogfritt/nyktert och stabilt liv.

Tolvstegsprogrammet är i grunden baserat på självhjälp vilket också innebär att vi tillsammans, som ett led i din behandling, åker på självhjälpsmöten i olika städer. Detta gör vi för att du leda dig in på vägen mot ett nytt sammanhang med människor som drar åt samma håll.

Traumaterapi

Om det visar sig att du som klient har varit med om trauman genom livet som skapat PTSD eller komplex PTSD så erbjuds terapi för att du ska kunna läka.

I traumaterapi jobbar vi enskilt och i grupp (beroende på behov) utifrån Gestaltterapi, Somatic experience och Lifespan integration. Samtliga metoder är baserade på kroppsterapi vilket innebär att vi ser trauma som en skada centrerad främst till kroppen och inte huvudet och förståndet.

Aktiviteter

På Svartnäsgården ser vi en aktiv vardag som ett viktigt inslag i all behandling. Med naturen in på knutarna ser vi till att varje vecka göra olika aktiviteter, de flesta utomhus. Exempel på aktiviteter kan vara bad, fiske, skoteråkning, skidorskridskor och fjällvandring.

Kriminalitet som livsstil

Kriminalitet som livsstil är ett program som tagits fram av Gunnar Bergström. Programmet bygger på Glenn D Walters teori 

Programmet används för att jobba med kriminella tankestrategier, drivkrafter och handlingar och används för att förändra dessa tankar, handlingar och andra överlevnadsstrategier som inte är kompatibla med samhällets regler och normer.

På Svartnäsgården jobbar vi med Kriminalitet som livsstil regelbundet varje vecka i grupp och om du som kommer ska ingå i denna grupp så startar du upp med det så snart som möjligt efter att du gjort PIKT-test (psykologiskt test för kriminella tankemönster) om du uppvisar en poäng som överstiger gränssnittet. Under primärvården lär du dig grunden om de tankemönster och drivkrafter som styr den kriminella livsstilen  även om du inte går hela programmet.

Idén kring vår tillämpning av programmet skiljer sig något från den svenska traditionen att jobba men bygger på två viktiga hörnstenar i allt förändringsarbete – kontinuitet och tid.

Återfallsprevention

Återfallsprevention är en manualbaserad metod för att synliggöra beteendemönster för att kunna förebygga återfall i missbruk. Här får klienten arbeta med och tydliggöra sina triggers, lära sig hantera sug samt identifiera tidiga varningssignaler och göra nödplaner för oväntade händelser och beslut.

Återfallsprevention är en form av kognitiv beteende terapi (KBT) och syftar till att klienten får verktyg att ändra sitt beteende vid exempelvis vissa tankar och mönster. 

CRA

CRA står för Community Reinforcement Approach och är ett behandlingsprogram för vuxna med alkohol och narkotikaproblematik. Programmet fungerar också väl för klienter som har samsjuklighet.

Målsättningen med CRA är att förbättra kommunikationen och relationerna i familjen, att klienten ska nå drogfrihet och få en mer positiv och hälsosam livsstil.

Programmet kan också användas som en strukturerad behandlingsinsats vid återfall eller som en motivationshöjande insats efter en längre tids drogfrihet. Programmet kan användas både individuellt och som gruppbehandling.

Redo att ta ditt första steg?